Το Ιράκ ξεκινά γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα βουνά βόρεια της Βαγδάτης μετά από 21 χρόνια

Ο κρατικός φορέας Iraq Drilling Co., άρχισε γεωτρήσεις για πετρέλαιο στα βουνά Hamrin βόρεια της Βαγδάτης, για πρώτη φορά σε 21 χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία, που συνεργάζεται με το Υπουργείο πετρελαίου της χώρας, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να επιχειρεί σε συνολικά 72 γεωτρήσεις, και όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό που επιχορηγείται από το κράτος ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Idriss Mohsen al-Yaseri, η εταιρεία πρόκειται να ανοίξει 12 γεωτρήσεις το 2011 και 18 το επόμενο έτος.

Τα βουνά Hamrin, μετά από την εισβολή του 2003 που ανέτρεψε το καθεστώς του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ιράκ, χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για τους αντάρτες συμπεριλαμβανομένων των μελών του τρομοκρατικού δικτύου της αλ-Κάιντα. Επίσης οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις διεξήγαγαν μάχες εναντίον ανταρτών στα βουνά αυτά κατά τα τελευταία έτη.

Η πλειονότητα των κρατικών εσόδων του Ιράκ, που είναι ο πέμπτος κατά σειρά κάτοχος των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο, εξαρτάται από το πετρέλαιο. Η χώρα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων και κυρώσεων που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές τις, τώρα αγωνίζεται να αυξήσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και επιδιώκει να προσελκύσει ξένους επενδυτές, για να ενισχύσει την απόδοση. Η βιομηχανία του αργού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έχει επίσης υποστεί ζημιές, από τις ανεπαρκής δαπάνες και από τις επιθέσεις των ανταρτών.

Το Ιράκ, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένει να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 2.4 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που ήταν τον Δεκέμβριο.

2 σχόλια :

γεωτρήσεις είπε...

Αρκετές γεωτρήσεις πετρελαίου σε όλο το Ιράκ

γεωθερμια είπε...

Πρέπει να έχει μεγάλη οικονομική δύναμη για να ξεκινήσει ξανά τις γεωτρήσεις στο κόλπο του Μεξικού.