Υποβάθμιση γαλλικών τραπεζών λόγω Ελλάδας;

Εξαιτίας της δραστηριοποίησής τους στην Ελλάδα τρεις μεγάλες γαλλικές τράπεζες κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας από την Moody´s.

H αγωνία της Ελλάδας και οι διαδηλώσεις του κόσμου έξω από τη Βουλή είναι από σήμερα το πρωί πρώτη είδηση στα γαλλικά ΜΜΕ. Είναι θέμα συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό και όχι μόνο: οι Γάλλοι διερωτώνται κατά πόσο το ‘τσουνάμι της ελληνικής κρίσης’ μπορεί να συμπαρασύρει τους και ίδιους, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Moody´s ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας τριών γαλλικών τραπεζών: της BNP Paribas, της Societe Generale και της Credit Agricole.

Εκτεθειμένες και οι τρεις
Και οι τρείς είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα: είτε γιατί κατέχουν κρατικά ομόλογα είτε μέσα από δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, είτε μέσω των θυγατρικών τους: η Societe Generale έχει τη Γενική, η Credit Agricole την Εμπορική.
Η Moody´s σημειώνει ότι η Credit Agricole στην οποία έχει δώσει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες, ΑΑ1 είναι εκτεθειμένη με πιστώσεις στον ιδιωτικό τομέα ύψους 21,1 δισ ευρώ.

Οι άλλες δύο τράπεζες που ευρίσκονται ήδη μία βαθμίδα πιο κάτω ΑΑ2, έχουν τίτλους του Δημοσίου που στα τέλη Μαρτίου έφθαναν τα 2,5 δις για τη Societe Generale και 5 δις για την ΒΝΡ, ενώ η Credit Agricole είχε μόλις 600 εκατ ευρώ. Παράλληλα η Societe Generale μέσω της θυγατρικής της, την Εμπορική, είναι εκτεθειμένη με δάνεια στον ιδιωτικό τομέα ύψους 3,4 δις.

Με πρωϊνή δήλωσή του στο ραδιόφωνο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκιέ υπογράμμισε ότι η λέξη «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :