Για νέο δάνειο πάει και η Ιρλανδία

Το ενδεχόµενο να αναγκαστεί η Ιρλανδία να αναζητήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, γιατί θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές την επόµενη χρονιά, υποστήριξε χθες ο υπουργός Μεταφορών της χώρας Λίο Βάραντκαρ. Δεν απέκλεισε µάλιστα το ενδεχόµενο η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές να µην είναι εφικτή ούτε και το 2013. Είναι η πρώτη φορά που µέλος της ιρλανδικής κυβέρνησης αφήνει δηµοσίως ανοιχτή την πιθανότητα να µην µπορέσει η Ιρλανδία να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές, εξαιτίας των τσουχτερών σπρεντ στα ιρλανδικά οµόλογα.

«Νοµίζω ότι είναι απίθανο να επιστρέψουµε στις αγορές την επόµενη χρονιά. Εκτιµώ ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος... Το 2013 ενδέχεται να είναι πιθανό, αλλά ποιος ξέρει», δήλωσε ο Βάραντκαρ στη βρετανική εφηµερίδα «The Sunday Times». «Κάτι τέτοιο θα σηµαίνει δεύτερο πρόγραµµα δανεισµού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ», τόνισε ο ιρλανδός υπουργός. «Είτε µια επιµήκυνση του υπάρχοντος προγράµµατος ή ένα δεύτερο πρόγραµµα. Νοµίζω ότι αυτό θα ήταν η άποψη των περισσοτέρων».

Το πακέτο στήριξης που έχει λάβει η Ιρλανδία από Ε.Ε. και ΔΝΤ ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ µέχρι το 2012, εκ των οποίων 35 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξυγίανση των ιρλανδικών τραπεζών.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ιµον Γκίλµορ επιχείρησε µε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο να υποβαθµίσει την πιθανότητα ενός φαινοµένου ντόµινο στις ευρωπαϊκές χώρες που αντιµετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. «Δεν βλέπουµε ότι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υπάρχουν άµεσες συνέπειες στην Ιρλανδία», δήλωσε. Πάντως, παραδέχτηκε ότι αν συµβεί κάτι τέτοιο τότε θα υπάρχουν συνέπειες στην ευρωζώνη, µέλος της οποίας είναι και η Ιρλανδία.

«Είναι λάθος να τοποθετείται η Ιρλανδία στο ίδιο καλάθι µε την Ελλάδα».

Η Ιρλανδία επιδιώκει να επιστρέψει στις αγορές την επόµενη χρονιά, όµως οι επενδυτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και εκτιµούν ότι η Ιρλανδία θα αναγκαστεί να καταφύγει στον µόνιµο ευρωπαϊκό µηχανισµό βοήθειας το 2013, εξέλιξη που ενδεχοµένως να οδηγήσει σε κάποια αναδιάρθρωση χρέους. Οι εκτιµήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ιρλανδικών οµολόγων, ιδίως των διετών και πενταετών, που κυµαίνονται γύρω στο 12%. Προ ηµερών το ΔΝΤ είχε δηλώσει ότι σε περίπτωση που περισσέψουν χρήµατα από τα 35 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ενίσχυση των τραπεζών, αυτά θα µπορούσαν να διοχετευτούν ως βοήθεια προς την ιρλανδική κυβέρνηση, εφόσον υπάρξει καθυστέρηση στην επιστροφή στις αγορές.

1 σχόλιο :

English tips (blog) είπε...

Difficult situation, not only for Greece, but Ireland, Portugal also need economic support, Greece is one of the beautiful country I hope to visit in the future, hospitable people and no words to describe its beautiful Islands and landscapes. Greetings and desire of good luck for Greek people. Carlos from Brazil