«Επιβάλλεται να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνον η βοήθεια προς την Ελλάδα, έστειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Werner Faymann, κατά τη διάρκεια σημερινής, ωριαίας συνέντευξής του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Ο κ. Faymann επεσήμανε ότι, εκτός των απαραίτητων μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμιστικών αναγκαιοτήτων, θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα επενδυτικές δυνατότητες, διότι διαφορετικά αυτή δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Σε σχέση με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν θέλει να συζητά για μια χρεοκοπία της χώρας ή για ένα «κούρεμα» του χρέους.


Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ανόητες και υποδαυλίζουσες μίσος» τις κατηγορίες της αυστριακής ακροδεξιάς για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από την Ευρωζώνη.


Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως «το καλύτερο θα ήταν, εάν η Αθήνα μπορούσε να λύσει τον "Γόρδιο δεσμό", δηλαδή περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας τις εισπράξεις φόρων, εξοφλώντας χρέη και επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητά της».


Ο ίδιος, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει μια χρεοκοπία διότι δεν γνωρίζει αν ο ελληνικός πληθυσμός θα αποδεχτεί τα μέτρα λιτότητας, όμως πιστεύει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να αλλαχτεί η δομή της χώρας, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνεχώς μια αναβολή μέχρι το επόμενο σενάριο καταστροφής.


Ο κ. Faymann παρατήρησε πως η Ελλάδα δεν είχε πάρει για δεκαετίες συγκεκριμένα απαραίτητα μέτρα και για το λόγο αυτό έχει τώρα όλα τα προβλήματα συγχρόνως, ενώ δεν άφησε καμία αμφιβολία πως μελλοντικές, νέες βοήθειες προς την Αθήνα θα πρέπει να συνδέονται με σωστές προϋποθέσεις, ο ίδιος όμως θεωρεί πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ακόμη να γίνονται εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζει η βοήθεια προς την Ελλάδα.


Τέλος, υπογράμμισε τα πολλά οφέλη που έχουν αποκομίσει η Αυστρία και άλλες χώρες από τη συμμετοχή τους στο ευρώ, «το οποίο», όπως είπε, «είναι σημαντικό για μια ανθούσα εξαγωγική οικονομία, ευνοεί την αγορά εργασίας και καθιστά δυνατή μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη».
Δημοσίευση σχολίου