Η Βρετανική Βιβλιοθήκη θα διαθέσει μέσω Google 250.000 βιβλία δωρεάν στο Ίντερνετ

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη πρόκειται να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει μέσω Google 250.000 βιβλία δωρεάν στο Ίντερνετ από τον 18ο και 19ο αιώνα, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1700-1870, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας της με την Google.
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο και υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες.

Τα πρώτα έργα που θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου μέσω του Google είναι ένα φυλλάδιο για τη βασίλισσα της Γαλλίας Μαρία Αντουανέτα, καθώς επίσης και σχέδια του Ισπανού εφευρέτη Ναρκίσο Μοντουριόλ, για ένα από τα πρώτα υποβρύχια στον κόσμο, το οποίο χρονολογούνται από το 1858.

Η επιλογή των έργων θα γίνει από την ίδια τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και ο καθένας θα μπορεί να τα μελετήσει ή στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης στο www.bl.uk (μια ιστοσελίδα που κάθε χρόνο επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι), ή στην υπηρεσία της Google, "Google Books".

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε, πως επέλεξε να δώσει προτεραιότητα σε έργα που δεν διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα. Ο αριθμός του συνόλου των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν, φτάνει τα 40 εκατομμύρια και τα έξοδα αυτά θα τα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Google. 
Στην ανακοίνωσή της η Βρετανική Βιβλιοθήκη αναφέρει: "Τα 250.000 επιλεγμένα έργα συνιστούν μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων, φυλλαδίων και περιοδικών που καλύπτουν μια περίοδο κατά την οποία συνέβησαν η Γαλλική Επανάσταση και η Βιομηχανική Επανάσταση, η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ και ο πόλεμος της Κριμαίας, η εφεύρεση του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου και η κατάργηση της δουλείας".
 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Google έχει ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες σε όλο τον κόσμο με περισσότερες από 40 βιβλιοθήκες, όπως αυτές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :