Σήμερα η απόφαση του ΔΝΤ για την 5η δόση προς την Ελλάδα ύψους 12 δισ. ευρώ

Σήμερα αποφασίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε η νέα γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα στο Ταμείο υπογραμμίζεται η ανάγκη αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και τονίζει πως θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφορά γίνεται επίσης, στην έκθεση, για την ανάγκη ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και υποστηρίζεται πως θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος από την ΕΚΤ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι μόνο με την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί το ελληνικό χρέος και να μειωθεί σημαντικά έως το τέλος του 2020.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι από τη στιγμή που η Ευρωζώνη συμφώνησε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, το ΔΝΤ καλύπτεται με τη δήλωση αυτή και η εκταμίευση της συμμετοχής του στην 5η δόση πρέπει να θεωρείται γεγονός.
Δημοσίευση σχολίου