Ευρωπαϊκό έγγραφο αποκαλύπτει σχέδιο διάσωσης προβληματικών τραπεζών

Οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τις τράπεζες εκείνες που θα αποτύχουν στα στρες τεστ, εφόσον δεν θα καταφέρουν αυτές να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους από ιδιώτες μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο που προετοιμάσθηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που αναφέρει το Ρόιτερς.

Το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο υπογραμμίζει πως πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες τα αποτελέσματα των στρες τεστ τις προσεχείς ημέρες, περιγράφει ακόμη πως η ΕΕ θα θέσει τις τράπεζες που σχεδόν αποτύχουν στα στρες τεστ σε μία λίστα καθεστώτος εποπτείας για τη περίπτωση που θα επιδεινωθούν περαιτέρω.

Το έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς της ΕΕ στη συνάντηση της Δευτέρας, περιγράφει πως οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο ως τον Οκτώβριο να σχεδιάσουν ένα πλάνο αποκατάστασης των οικονομικών τους. Στη συνέχεια, δε, θα έχουν άλλους τρεις μήνες για να το εφαρμόσουν.

Την προσεχή εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ) αναμένεται να ονοματίσει τις ασθενικές τράπεζες όταν αναγγείλει τα αποτελέσματα των στρες τεστ. Ο αριθμός των τραπεζών που η ΕΤΑ θα αναγγείλει πως απέτυχαν, είτε θα ενθαρρύνει τους επενδυτές πως η Ευρώπη ξεκαθαρίζει τα τραπεζικά της προβλήματα, είτε θα πλήξουν την αξιοπιστία της ΕΕ αν τα τεστ θεωρηθούν πάλι ως ιδιαίτερα χαλαρά.

Οι νέοι έλεγχοι θα μετρήσουν πόσο καλά αντέχει ο πυρήνας κεφαλαίων που οι τράπεζες διακρατούν για την περίπτωση κάλυψης ζημιών από επισφαλή δάνεια σε περίπτωση πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κλπ) ή υποτίμησης της αξίας κρατικών ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το κρίσιμο ελάχιστο όριο των αναγκαίων κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτουν για το σκοπό αυτό οι τράπεζες είναι το 5%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :