Να μειώνετε... οργανωμένα τους μισθούς, λέει η Κομισιόν

Δεν έφτανε η πίεση που άσκησε η Τρόικα για την εφαρμογή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, τώρα που συρρικνώθηκαν οι μισθοί κατά μέσο όρο 6,2% ( η μείωση φτάνει έως και 20 % σε ορισμένους κλάδους, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς), έρχεται η Κομισιόν και μας επικρίνει ότι η μείωση αποδοχών γίνεται με ατομικές συμβάσεις και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, δηλαδή με ανεξέλεγκτο και αυθαίρετο τρόπο.

Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί μόνο 7 επιχειρησιακές συμβάσεις. Η Κομισιόν στην έκθεσή της εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αρνητική εξέλιξη η οποία όπως παρατηρεί οφείλεται σε δύο λόγους.

Πρώτον, χαρακτηρίζει ως χρονοβόρα τη διαδικασία ίδρυσης επαγγελματικού σωματείου που θα υπογράψει την επιχειρησιακή σύμβαση και καλεί την κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία και δεύτερον, παρατηρεί ότι εργοδότες και εργαζόμενοι δεν έχουν κίνητρα για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων αφού εξακολουθεί και ισχύει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι αξιωματούχοι προτιμούν η μείωση μισθών να γίνεται με επίσημες διαπραγματεύσεις και όχι αυθαίρετα. Σε αντίθετη περίπτωση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα αυξηθεί η αδήλωτη εργασία. Γι αυτό και ζήτησαν επιπλέον μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Εξέφρασαν, τέλος, την επιφυλακτικότητά τους όσον αφορά το στόχο μείωσης του κονδυλίου για τα κοινωνικά επιδόματα..

Δεν υπάρχουν σχόλια :