Bloomberg: Ο ρόλος Τρισέ για το rollover του ελληνικού χρέους

Στον ρόλο της ΕΚΤ σχετικά με το ελληνικό rollover αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ ίσως μπορέσει να στηρίξει το rollover του ελληνικού χρέους σε ιδιώτες παρά τις αξιολογήσεις της Standard & Poor’s και της Fitch Ratings, δηλώνοντας ότι μια αξιολόγηση αδυναμίας πληρωμής των χρεών θα ήταν μερική και προσωρινή.

Τον περασμένο Μάιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε την μοίρα της Ελλάδας στα χέρια των οίκων αξιολόγησης ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας δήλωναν ότι η ΕΚΤ, που επρόκειτο να δανείσει 98 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, θα αρνούταν να δεχτεί ελληνικά ομόλογα αν η συμμετοχή ιδιωτών οδηγούσε σε αξιολόγηση αδυναμίας πληρωμής χρεών.


Η Γερμανία εγκατέλειψε πριν από δύο εβδομάδες το σχέδιό της να παρατείνει την ημερομηνία λήξης των ελληνικών ομολόγων και τώρα, είναι ίσως η σειρά της ΕΚΤ να ενδώσει στις απειλές των οίκων αξιολόγησης ότι το rollover του ελληνικού χρέους θα επιφέρει αξιολόγηση αδυναμίας πληρωμής, ή κίνδυνο κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών και μετάδοση στην ευρωζώνη.


Ο Δημήτρης Δρακόπουλος, οικονομολόγος της Nomura , εξηγεί σχετικά «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να στερήσει τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Η συζήτηση είναι χάσιμο χρόνου. Η ΕΚΤ θα υποχωρήσει στο τέλος –τι άλλο μπορούν να κάνουν;».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :