Εκτοξεύονται τα CDS από τα σενάρια για επιλεκτική χρεοκοπία

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) εκτινάχθηκε την Πέμπτη, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη.

Το κλίμα έχουν επιβαρύνει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων και ευρωπαίων αξιωματούχων, που αφήνουν να εννοηθεί ότι προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να θεωρήσει αποδεκτό τίμημα ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, στην περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμήσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» κάποιο από τα σχέδια για την συμμετοχή ιδιωτών.

Συγκεκριμένα το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 110 μονάδες βάσης στις 2.200 μονάδες, σύμφωνα με το Markit. Αύξηση 95 μονάδων βάσης σημείωσαν και τα CDS της Πορτογαλίας που ανήλθαν στις 863 μονάδες βάσης.

Την ίδια στιγμή κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης κινούνται τα spreads τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ιρλανδίας, ενώ στις 1.380 μονάδες βρίσκεται η διαφορά απόδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Το κλίμα επιβάρυναν οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον ιδιωτικό κλάδο προκειμένου να λάβει μέρος στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :