Κοντά σε συμφωνία με κούρεμα 35-40% στις καταθέσεις

Κοντά σε συμφωνία με κούρεμα 35-40% στις καταθέσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε στις 02:00 τα ξημερώματα στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται αυτή να επικυρωθεί από το Eurogroup.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τράπεζα Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δισ. που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τράπεζα Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Ερωτηθείς ο κ. Ομήρου αν μέσα από την προκαταρκτική συμφωνία διασώζεται η Τράπεζα Κύπρου, είπε πως «όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου ότι δηλαδή υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί κάτω από αυτό που ονομάζεται resolution σε αυτή τη συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει αλλά δεν θέλω τίποτα άλλο να δηλώσω για λόγους σοβαρότητας και ευθύνης».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κούρεμα του 30% και για πάγωμα του ΕLΑ, ο κ. Ομήρου είπε πως "το περιεχόμενο θα ανακοινωθεί από το Γιούρογκρουπ. Θα ήταν ανεύθυνο να μπω σε σχολιασμό και εκ μέρους οιουδήποτε χωρίς να έχουμε υπόψη μας το τελικό κείμενο, την τελική συμφωνία να αρχίσουμε τα σχόλια".

"Είχαμε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από την συνεδρία του Γιούρογκρουπ διαμορφώνεται μια πρόταση, μια συμφωνία ή πρόγραμμα όπως ονομάζεται, το οποίο και θα τεθεί την επόμενη μισή-μια ώρα ενώπιον του Γιούρογκρουπ", είπε στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου.

Φαίνεται, σημείωσε, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται κοντά σε επίτευξη συμφωνίας. "Μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω ή να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Γιούρογκρουπ άρα θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος από το Γιούρογκρουπ", πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι "πηγές του Προεδρικού διαρρέουν προς ορισμένες πλευρές επιλεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Ομήρου απάντησε: "Δεν ξέρω ούτε ποιες είναι οι πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Εγώ ξέρετε είχα μια ευθύνη απόψε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, να συντονίσω μια διαβούλευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες".

Θέλω λοιπόν, συνέχισε, να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε ότι "υπάρχει μια προκαταρκτική - αν θέλετε συμφωνία- όχι σε επίπεδο Eurogroup το οποίο είναι όμως το αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων δηλαδή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Λαγκάρντ, του Προέδρου ή Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας".

"Αυτό το Eurogroup βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία - ας το θέσω έτσι αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένου λοιπόν, ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως μια καταρχήν συμφωνία σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να τύχει της έγκρισης και του Γιούρογκρουπ που είναι οριστικά και αμετάκλητα το αρμόδιο για να πάρει την τελική απόφαση", συμπλήρωσε.

Ν. Αναστασιάδης: Κορυφώνονται οι προσπάθειες

Στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει τελικώς η συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο. "Κορυφώνονται οι προσπάθειες, σε 15 λεπτά ξεκινά το #Eurogroup # Cyprus" έγραψε στο twitter o πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτεύχθει συμφωνία για κούρεμα σε ποσοστό 35%-40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι με μεσολάβηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επετεύχθη συμφωνία σε "συμβιβαστική" πρόταση για κούρεμα καταθέσεων ύψους 40% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου και «haircut» ύψους 4% για καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ στις άλλες τράπεζες (εκτός της Λαϊκής).

Όπως μεταδίδει από τη Λευκωσία ο Δημήτρης Κυπριανού λίγο πριν τις 2 ολοκληρώθηκε η επί της αρχής πολιτική συμφωνία για κούρεμα 30%. Η Λευκωσία θεωρεί ικανοποιητική -υπό τις περιστάσεις- την συμφωνία καθώς διασφαλίζεται η ρευστότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου 9 δισ. που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τράπεζα Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.
Περίπου 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι "αν η Κύπρος συμφωνήσει το Eurogroup θα συνεδριάσει μόνο για μια υπογραφή", αποκαλύπτοντας ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται τις απαιτήσεις που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές...

Τι προηγήθηκε

Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται η αναμενόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το θέμα της Κύπρου. Η συνεδρίαση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα, μετατέθηκε για τις 21:00, αναβλήθηκε ξανά για τις 22:00, θεωρήθηκε ότι ξεκίνησε στις 22:50 επειδή οι 16 υπουργοί Οικονομικών (πλην Μιχάλη Σαρρή της Κύπρου) είχαν λάβει τις θέσεις τους μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης αλλά τελικώς μέχρι τις 00:15 δεν είχε ξεκινήσει...

Οι πληροφορίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες και προκαλούν σύγχυση. Λίγα λεπτά πριν τις 12 τα μεσάνυχτα μεταδόθηκε η πληροφορία από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συντρώγει σε δείπνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Παραλλήλως, οι υπόλοιποι 16 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (πλην του κ. Σαρρή), βρίσκονται στην αίθουσα συνεδριάσεων, περιμένοντας να ξεκινήσει η σύνοδος του Eurogroup. Στο μεταξύ τρώνε... πίτσες όπως αποκαλύπτει η εικόνα που μεταδόθηκε από μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα στην οποία υπάλληλοι της ΕΕ μεταφέρουν κουτιά με το ιταλικό έδεσμα στις επίσημες αντιπροσωπείες.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείo Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης απείλησε με παραίτηση, προσπαθώντας να αποκρούσει τις εξωφρενικές πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων. Οι Ευρωπαίοι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυπριακή αντιπροσωπεία να συναινέσει να "κουρευτούν" οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ποσοστό 50-60%!

Πρόταση-σοκ έπεσε στο τραπέζι

Πρόταση-σοκ να φύγει το ποσό των 9 δισ. ευρώ του ELA από τις υποχρεώσεις της Τράπεζας Κύπρου και να αυξηθεί το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στο 50%-60% ετέθη προς συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες.

Αρχικώς η πρόταση που υποβλήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη ήταν να αποδεχθεί αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε και τους είπε ότι ουσιαστικά ωθείται σε παραίτηση.

Η Τρόικα επανήλθε, προτείνοντας όπως τα 9 δισ. που πήρε η Λαϊκή Τράπεζα από τον ELA να αντισταθμιστούν με κούρεμα 50%-60% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.

Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και πλέον στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται νέα πρόταση.

Δημοσίευση σχολίου