Το σχέδιο πώλησης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών

Το σχέδιο πώλησης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών
Με λύση-πακέτο και για τις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αναμένεται τελικά να ολοκληρωθεί η απορρόφηση των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων τους και μάλιστα με "εντολή" Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ότι η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες. Άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η πώλησή τους μπορεί να γίνει και μεμονωμένα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που εμπλέκονται στη διαδικασία, μία δεύτερη ανάγνωση των όρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, προβλέπει την απορρόφηση και των τριών κυπριακών υποκαταστημάτων από μία τράπεζα.

"Στην αρχή και εμείς είχαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να αγοράσουμε μία τράπεζα ή ακόμη και μέρος κάποιας εκ των τριών, όμως τελικά θα πρέπει να πωληθούν μαζί, σε μία λύση-πακέτο", υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.


Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες Αρχές (ΤτΕ,ΤΧΣ, ΥΠΟΙΚ) βρίσκονται σε ετοιμότητα και έχουν καταλήξει σε όλα, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά πλέον να αναμένει το θεσμικό "πράσινο' φως για την απόσχιση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (πρώην Λαϊκή) και της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι και αυτές έτοιμες εδώ και μέρες να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, οι εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προσφορές και είναι έτοιμες από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας να απορροφήσουν τις εν Ελλάδι κυπριακές τράπεζες.

Με την Κύπρο να είναι δεδομένο ότι θέλει να απαλλαγεί από το πρόσθετο κεφαλαιακό "βάρος" της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ασκούνται πιέσεις να αναλάβει ο αγοραστής των τριών τραπεζών το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να αποφύγει την πρόσθετη επιβάρυνση και επιθυμεί μία μέση λύση, η οποία, όπως σημειώνεται αρμοδίως, στην πορεία θα μπορεί να κριθεί συμφέρουσα.

Μία σημαντική πτυχή του θέματος αφορά τους όρους με τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να "πλειοδοτήσουν" για τις κυπριακές τράπεζες.

Είναι και αυτοί καθορισμένοι από το Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στην ουσία διαπραγμάτευση, τουλάχιστον υπό την έννοια του "παζαριού". Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι όροι εξαγοράς είναι καθορισμένοι, δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να δώσουν μία τιμή για το «πακέτο» που τους προσφέρεται χωρίς να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες «διορθώσεις» που συχνά γίνονται στις διαπραγματεύσεις για μία εξαγορά.

Η απόφαση, λοιπόν, για το ποια τράπεζα θα είναι αυτή που θα παίξει ρόλο «αναδόχου» για τα κυπριακά υποκαταστήματα αποτελεί, εν μέρει, πολιτική απόφαση, αφού τα κεφάλαια που χρειαστούν για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από την ελληνική πλευρά θα τα διαθέσει το ΤΧΣ.

"Είναι σαν ένα σπίτι προς πώληση, για του οποίου την αγορά βασική προϋπόθεση είναι να το πάρεις έτσι ακριβώς όπως είναι, χωρίς διευκολύνσεις και τυχόν ανταλλάγματα στην περίπτωση που βρεις στην πορεία ότι έχει κάποιο πρόβλημα".

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για την Κύπρο και έχουν καταλήξει στις αντίστοιχες λύσεις. Σημειώνεται, ότι οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν δίκτυο 340 υποκαταστημάτων, ενώ οι χορηγήσεις φτάνουν τα 21 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις τα 13 δισ. ευρώ.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :