Standard & Poor's: Υποβάθμισε την Κύπρο σε CCC από CCC+

Σε CCC από CCC+ και με αρνητικό outlook υποβάθμισε το βράδυ της Πέμπτης την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος για άτακτη χρεοκοπία της Μεγαλονήσου αυξάνεται.
Ο οίκος με σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως την άποψή μας για τα οξυμένα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Από τις αρχές του 2012, οι κυπριακές τράπεζες έχουν επανειλημμένα υποστεί απώλειες εξαιτίας των απομειώσεων στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν, αλλά και πιστωτικές ζημίες από επισφαλή δάνεια που έχουν χορηγήσει τόσο στον ελληνικό, όσο και στον κυπριακό ιδιωτικό τομέα".

"Για κάθε πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι δημοφιλές και, άρα, να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας οικονομίας σε μακρά και βαθιά αναδίπλωση (...) Κατά συνέπειαν, νομίζουμε ότι οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας, σε ότι αφορά το (εξωτερικό) χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτήν την ώρα παρουσιάζονται αυξημένοι", προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :