Αβρωνία: Τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Αβρωνία: Τα οφέλη της στον οργανισμό μας
Αβρωνία: Τα οφέλη της στον οργανισμό μας
Η αβρωνία ή "Tamus communis" όπως είναι η επιστημονική ονομασία του βοτάνου συναντάται στη χώρα μας και με τις ονομασίες αβρουνία, αδρανία, βρυωνία και οβριά.Συναντάται στη Νότια Ευρώπη σε περιοχές με υγρασία, σε άκρες δασών και καλλιεργειών και είναι δίοικο αναρριχώμενο φυτό, με στελέχη χωρίς έλικες.

Οι ράγες περιέχουν μία τοξική ουσία, ενώ το ρίζωμα του φυτού περικλείει πολλούς κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου και μία ουσία που δρα ως ισταμίνη.

Παρά το γεγονός της τοξικότητάς τους η αβρωνιά τρώγεται και θεωρείται φάρμακο στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές.
"τικό και χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις ρευματικών παθήσεων.

Οι κόνδυλοί του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταπλάσματα στην περίπτωση εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Χρειάζεται προσοχή, πάντως, γιατί δεν είναι ακίνδυνη αφού περιέχει την τοξική ουσία διοσγενίνη.

Στην αρχαία ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διάφορων γυναικολογικών προβλημάτων, ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τις ράγες του φυτού για τις φακίδες του προσώπου.

Στη λαϊκή ιατρική χορηγείται ως φάρμακο για τις νεφρολιθιάσεις και νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος, ενώ έχει αντιφλογιστικές ιδιότητες και στη λαϊκή ιατρική οι βλαστοί του υπό μορφή σκόνης καταπλάσματος ή αλοιφής χρησιμοποιούνται κατά των εγκαυμάτων.

Επίσης θεωρείται κατάλληλο εναντίον των μωλώπων και χαρακτηριστική είναι η ονομασία που δίνουν οι γάλλοι στο φυτό: την ονομάζουν "Herbe aux femmes battues", που σημαίνει "για τις δαρμένες γυναίκες"...

Στην ομοιοπαθητική το βάμμα της ρίζας χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εγκαυμάτων από τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :