Bloomberg: Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια

Το Bloomberg επαναφέρει σε πρώτο θέμα του τις απολύσεις στο Δημόσιο - Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά - τρόικας το απόγευμα
Απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή βοήθειαMε πιθανότερο σενάριο την αναβολή για τις τελικές αποφάσεις αναμένεται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα στις 6 το απόγευμα. Την ίδια ώρα, όμως, που πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές θέσεις ενισχύονται ως προς την αποφυγή απολύσεων στο Δημόσιο, ρεπορτάζ του Bloomberg μιλά για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015,σαν προϋπόθεση για να συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ξένο πρακτορείο η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές στην Αθήνα, με αντικείμενο τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού στο Δημόσιο, ώστε να συνεχιστεί η εισροή διεθνούς βοήθειας στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως ακρογωνιαίο λίθο της αποδέσμευσης των 2,8 δις ευρώ εντός του μήνα, την απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός διετίας, ενώ οι συνομιλίες που κρατούν πάνω από μια εβδομάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία.

"Η περικοπή θέσεων εργασίας στο Δημόσιο είναι τεράστιας σημασίας στο πλαίσιο του προγράμματος που ακολουθεί η Ελλάδα και η υλοποίησή του αποτελεί το πιο δύσκολο – πολιτικά – κομμάτι", αναφέρει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. "Για την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιήσει αυτές τις περικοπές". Εκφράζει δε την ανησυχία του ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει το μήλον της έριδος κι ότι θα πάει από... επανεξέταση σε επανεξέταση.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του ελέγχου της Τρόικα άφηνε, στο μεταξύ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την μαραθώνια συνάντηση τριών υπουργών με τους ελεγκτές.

"Υπήρξε πρόοδος αλλά κανένα θέμα δεν έχει κλείσει. Δεν θεωρώ τόσο πιθανό να κλείσουν θέματα στη συνάντηση με του πρωθυπουργού με την Τρόικα" ανέφερε, "ψαλιδίζοντας" έτσι και τις προσδοκίες για τις σημερινές συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια για τις δόσεις. Αγκάθι παραμένει συνεπώς το θέμα της κινητικότητας, οι ρυθμίσεις χρεών σε δόσεις, το "χαράτσι" στα ακίνητα και η μείωση ή κατάργηση παράλογων φόρων.

Ειδικότερα για τα επίμαχα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, η ίδια πηγή που έχει συνολική εικόνα για όλα τα επί μέρους ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις των υπουργείων με την Τρόικα, υποστήριζε ότι:

- "δεν είναι θέμα απολύσεων, είναι θέμα μείωσης προσωπικού του δημοσίου"

- η επιβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων για ένα ακόμα χρόνο "είναι ανοικτό ζήτημα και το κουβεντιάζουμε".

- για τη μείωση του ΦΠΑ 23% στην εστίαση "το θέσαμε αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση. Η πρώτη αντίδραση δεν ήταν θετική".

- δεν αναθεωρείται το δημοσιονομικό κενό που είχε υπολογιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και πως, ως εκ τούτου, τίθεται θέμα νέων μέτρων: "δεν έχουμε κάνει κουβέντα για το 2015-2016. Το 2012 θα κλείσει μάλλον καλύτερα από το στόχο και το 2013 πάει επίσης καλά. Γιατί να μιλήσουμε τώρα για μέτρα του 2015" ανέφερε.

Η ίδια πηγή διέψευδε πάντως ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ.Μπομπ Τράα, απέστειλε email προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθ. Αντώνη Μανιτάκη. "Δεν συζητήσαμε θέματα της αρμοδιότητός του για να παρευρίσκεται στη σύσκεψη και ο κ.Μανιτάκης" τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :