"Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο"

"Ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο". Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο νέος κορονοϊός τύπου Sars, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή, επισημαίνοντας ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πεθάνει 18 άτομα κι έχουν νοσήσει 33 σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ο κορονοϊός κάνει το "γύρο" της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς μετά τη Γερμανία και την Βρετανία, κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Γαλλία. Θάνατοι έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, μόνο στη Μέση Ανατολή ενώ στη Σαουδιική Αραβία, οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και τα περισσότερα κρούσματα.  Ο κορονοϊός προέρχεται από την ίδια οικογένεια ιών που προκάλεσαν την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποίο εντοπίστηκε αρχικά στην Ασία το 2003 και ευθύνεται για τον θάνατο 775 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.  Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Κεΐτζι Φουκούντα που επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει "γενικευμένη μετάδοση σε κοινότητες".
  Πρόσθεσε όμως πως "το γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι ότι οι διαφορετικές εστίες σε πολλές χώρες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την θεωρία ότι όταν υπάρχει στενή επαφή, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο". Ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του εξήγησε πως "στενή επαφή" σημαίνει η παραμονή σε μικρό περιορισμένο χώρο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με έναν άνθρωπο που έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό. 
  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αντίθεση με το SARS, ο νέος κορονοϊός προσβάλλει πολλά όργανα εξολοθρεύοντας μάλιστα ταχύτατα τα κύτταρά τους. 
  Μιλώντας στην εφημερίδα "South China Morning Post" ο μικροβιολόγος Γιουέν Κουόκ - γιουνγκ επεσήμανε ότι αν ο ιός μεταλλαχθεί περαιτέρω, τότε θα είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρή πανδημία. "Μπορεί να είναι πιο δριμύς από το SARS. Ο ιός του SARS μολύνει ελάχιστες κυτταρικές σειρές. Ομως, ο νέος ιός μπορεί να μολύνει πολλούς τύπους ανθρώπινων κυττάρων σκοτώνοντας μάλιστα πολύ γρήγορα τα κύτταρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δημοσίευση σχολίου