Ασφυκτικές πιέσεις ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στους δανειστές 

Με την Ελλάδα να παίρνει αποστάσεις, συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ των δανειστών της χώρας καθώς το ΔΝΤ επιμένει στις πιέσεις του για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα υπέρ της δημοσιονομικής αναπροσαρμογής του χρέους εντάσσονται και κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι που με τις δηλώσεις τους φέρνουν στα άκρα τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε.

Το ΔΝΤ εντείνει τη πίεση προς τους Ευρωπαίους και ειδικά το Βερολίνο για την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, χρησιμοποιώντας ως πρώτο μοχλό πίεσης το χρηματοδοτικό «κενό» των 11 δισ. ευρώ, στέλνοντας, έτσι μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το πρώτο «ψαλίδισμα».

Το Ταμείο υπολογίζει ότι αυτό το «ψαλίδισμα» πρέπει να ανέρχεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έτσι ώστε το Χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι στις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό όφελος από ένα τέτοιο «ψαλίδισμα» είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ, λόγω της απαλλαγής από τους σχετικούς τόκους.

Δημοσίευση σχολίου