Σχεδίαζαν τρεις επιθέσεις ταυτόχρονα οι Τούρκοι


Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, η Μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση και η δίκη «Εργκενεκόν» που θα ξεκινήσει στις 5 Αυγούστου, φέρονται να ήταν οι τρεις στόχοι που σχεδίαζαν να χτυπήσουν ταυτόχρονα οι τρεις Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, Χασάν Μπιμπέρ, Αχμέτ Ντουζγκιούν - ΓιουκσέλΜεχμέτ Γιαϊλά.

Και οι τρεις κατηγορούνται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C και συνελήφθησαν στο φουσκωτό-οπλοστάσιο ανοιχτά της Χίου.
Οι πληροφορίες προέρχονται από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας και τη ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας) και τις επικαλείται ο τουρκικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνταν και οι ελληνικές και αμερικανικές Αρχές είχαν ενημερωθεί για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.
Η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, έχοντας στη διάθεσή της αυτές τις πληροφορίες έθεσε σε κίνηση μεγάλη επιχείρηση η οποία κατέληξε με την «έφοδο» του λιμενικού στο φουσκωτό σκάφος και της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτια και γραφεία σε Αθήνα, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη και Χίο.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνεχάρη τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχο Δημ. Μπαντιά, για την επιτυχία της σύλληψης.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε αστυνομικό και διπλωματικό θρίλερ με έντονα τα στοιχεία χολιγουντιανής ταινίας. Ο Χασάν Μπιμπέρ είναι εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο για τις τουρκικές Αρχές.
Τη δεκαετία του 1990 ήταν πρόεδρος της Γενικής Ενωσης Λιμενικών Επιχειρήσεων στην Τουρκία και φέρεται να εντάχθηκε στην ένοπλη οργάνωση DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος), λαμβάνοντας την εκπαίδευσή του στη Συρία.
Στις 19 Μαρτίου πραγματοποίησε, σύμφωνα με τις Αρχές της γειτονικής χώρας, επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης με χειροβομβίδες.
Ο Μεχμέτ Γιαϊλά, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα είχε πραγματοποιήσει επίθεση στο κεντρικό κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στην Aγκυρα. Στη συνέχεια, ο Μπιμπέρ κατάφερε να διαφύγει μαζί με ακόμη ένα άτομο, ονόματι Καρατάς, μέσω της πόλης Χατάι στη Συρία, και από 'κεί πέρασε στην Ελλάδα.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου που αποκαλύπτει πως το σχέδιο για τρομοκρατική επίθεση αποκαλύφθηκε όταν συνελήφθη ο Μπουλούτ Γιαϊλά στις 5 Ιουνίου στην Ανδριανούπολη (πρόκειται για την περίφημη υπόθεση «απαγωγής» του Τούρκου υπηκόου από την Αθήνα) αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται περί συνωνυμίας ή αν υπάρχει συγγένεια μεταξύ τους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τούρκικα δημοσιεύματα, που αποδίδουν τις πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η σύλληψη αυτή αποκάλυψε και το σχέδιο δράσης της οργάνωσης, που ήταν να περάσουν μέσω θαλάσσης από την Ελλάδα στην Τουρκία, βαρύ οπλισμό για μεγάλου βεληνεκούς επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ειδικοί των Υπηρεσιών Πληροφοριών διαπίστωσαν ότι στόχος του Μπιμπέρ ήταν η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αγκυρα, στην οποία είχε γίνει επίθεση από άτομο που έπασχε από ανίατη ασθένεια, μέλος της DHKP-C, μετατρέποντας τον εαυτό του σε «ζωντανή βόμβα» τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εκτοτε αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία αλλά και σε πιθανούς στόχους.
Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι στο θέμα αναμείχθηκε και η Υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες προχώρησαν σε επίσημη ενημέρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτέλεσμα ήταν το ελληνικό Λιμενικό να σταματήσει το σκάφος ανοιχτά της Χίου και να συλλάβει τον Χασάν Μπιμπέρ, τον Μεχμέτ Γιαϊλά και δύο Ελληνες που επέβαιναν σε αυτό. Μετά τη σύλληψη των υπόπτων πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε πολλές γιάφκες στην Αθήνα, ενώ η τουρκική Ιντερπόλ διαβίβασε άμεσα στην ελληνική Αστυνομία τον φάκελο του Μπιμπέρ.
Οι ειδικοί τονίζουν πως τα όπλα που βρέθηκαν στο σκάφος καταδεικνύουν την προετοιμασία της DHKP-C για τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της. Η δίκη «Εργκενεκόν» αφορά 300 άτομα, ανάμεσά τους ο απόστρατος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγκ, αξιωματικοί, πολιτικοί και πανεπιστημιακοί, που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
Ο ρόλος των Ελλήνων στη μεταφορά του οπλισμού
Τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης διεθνούς τρομοκρατίας έχουν συγκεντρώσει οι ελληνικές Αρχές, συλλαμβάνοντας συνολικά οχτώ άτομα, πέντε Τούρκους και τρεις Eλληνες. Σε βάρος των Τούρκων υπάρχουν εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται η ύπαρξη γιάφκας της οργάνωσης στη χώρα μας.
Ο 55χρονος Χασάν Μπιμπέρ, τον οποίο κατονόμασε ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών, επέβαινε στο σκάφος μαζί με τον 33χρονο Μεχμέτ Γιαϊλά, τον 22χρονο φοιτητή της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού και έναν 51χρονο Eλληνα.
Σε έρευνα στην τετραώροφη πολυκατοικία στον Αγ. Δημήτριο, στο σπίτι του, εντοπίστηκε Τούρκος πολίτης που βρίσκεται νόμιμα στη χώρα.
Εμπλοκή στην υπόθεση έχουν ακόμη ένας Ελληνας, ηλικίας 50 ετών, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης ψητοπωλείου και έχει ρόλο-κλειδί στην υπόθεση, και ένας Τούρκος 54 ετών που συνελήφθησαν αμφότεροι στο Λιμεναρχείο της Χίου. Οι Ελληνες δεν έχουν απασχολήσει τις Αρχές και πλέον η Αντιτρομοκρατική αναζητά τη σχέση με τους Τούρκους. Από την ομολογία ενός συλληφθέντος, προκύπτει πως είχαν πλήρη γνώση σε τι συμμετείχαν και επισημαίνεται πως υπάρχουν πολλά είδη στρατολόγησης.
Η Αντιτρομοκρατική έχει γνώση πως οι Ελληνες, που επέβαιναν στο φουσκωτό, είχαν μεταβεί τον Απρίλιο στα τουρκικά παράλια και είχαν μεταφέρει Τούρκους (άγνωστο ποιους) στη Χίο. Επίσης, γνωρίζει και τη διαδρομή των συλληφθέντων.
Οι δύο Ελληνες, 22 και 51 ετών, έφυγαν στις 26 Ιουλίου από τον Πειραιά με προορισμό τη Μυτιλήνη, όπου εκεί συνάντησαν τον 50χρονο Ελληνα και τον 54χρονο Τούρκο.
Στη συνέχεια πήγαν στη Χίο και βρήκαν τον Μπιμπέρ και τον Γιαϊλά και από τα Καρδάμυλα έφυγαν πιθανώς για τη γειτονική χώρα, αλλά Αντιτρομοκρατική και Λιμενικό απέτρεψαν τα σχέδιά τους. Από έρευνες στην οδό Τζαβέλλα, βρέθηκαν χάρτες που απεικόνιζαν την περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης. Εκτιμάται πως ήταν το σημείο αποβίβασης και από εκεί οι Τούρκοι θα πήγαιναν Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.
Ο Μπιμπέρ έδειξε στο Λιμενικό πλαστά στοιχεία ταυτότητας με διεύθυνση κατοικίας την οδό Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, ενώ ο 33χρονος Τούρκος εμφανιζόταν ως κάτοικος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο 55χρονος Τούρκος υπήκοος, που πλέον έχει ξεκαθαριστεί ότι είναι ο Μπιμπέρ, εμφανίστηκε στα ελληνικά σύνορα το 2012, παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία και ζητώντας πολιτικό άσυλο που δεν του παραχωρήθηκε. Ο 33χρονος, που είναι ο Γιαϊλά, εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας κι αυτός άσυλο με πλαστά στοιχεία, αλλά δεν του δόθηκε.
Ο 51χρονος Τούρκος που συνελήφθη στην Τζαβέλλα και έφερε πλαστό βουλγαρικό διαβατήριο, είχε εκτίσει 4 έτη σε γερμανικές φυλακές με την κατηγορία χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, τους οποίους παραβίασε και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από τις γερμανικές Αρχές.
Ο 48χρονος έφερε πλαστό διαβατήριο που είχε κλαπεί από στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Το σκάφος ανήκει σε Τούρκο πολίτη που μένει στην Αθήνα και αναζητείται. Η Αντιτρομοκρατική ερευνά τη διαδρομή των όπλων, έχοντας μόνο στοιχείο ότι φορτώθηκαν στο φουσκωτό στη Χίο και δεν είναι ελληνικά.
ΤΟΥΡΚΟΙ
1. 55χρονος Χασάν Μπι­μπέρ (φωτό δεξιά), ο οποίος αναζητούνταν με ένταλμα σύλληψης από την τουρκική Ιντερπόλ. Ηγετικό στέλεχος της ορ­γά­νωσης DHKP-C. Εμφανιζόταν να διαμένει στα Εξάρχεια.
2. 54χρονος Αχμέτ Ντουζγκιούν - Γιουκσέλ που συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται μέλος της οργάνωσης DHKP-C.
3. 33χρονος Μεχμέτ Γιαϊλά που επέβαινε στο σκάφος και είναι ο δράστης, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, της επίθεσης με ρουκέτα στα γραφεία του Τ. Ερντογάν. Εμφανιζόταν ως κάτοικος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.
4. 51χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα με πλαστή βουλγαρική ταυτότητα και διώκεται από τις τουρκικές Αρχές για συμμετοχή στην DHKP-C.
5. 48χρονος που συνελήφθη στην οδό Τζαβέλλα και έφερε πλαστό γαλλικό διαβατήριο που είχε κλαπεί τον Απρίλιο από στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Φέρεται να είχε εκτίσει 4 χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας για χρηματοδότηση της DHKP-C.
6. Αναζητείται από τις ελληνικές Αρχές ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Τούρκος υπήκοος, που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.
ΕΛΛΗΝΕΣ
1. 22χρονος φοιτητής της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, ο οδηγός του φουσκωτού σκάφους. Υποστήριξε πως δεν γνώριζε τι μετέφερε και πήρε αμοιβή 500 ευρώ.
2. 51χρονος, κάτοικος Αγ. Δημητρίου, επέ­βαινε στο σκάφος. Είχε πλαστό ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης του σκάφους από τον ιδιοκτήτη.
3. 50χρονος, συνελήφθη στο Λιμεναρχείο της Χίου και θεωρείται από τις Αρχές σημαντικό κομμάτι του παζλ. Εμφανίζεται να του ανήκει ψητοπωλείο στην Αθήνα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :