Νέα ανακάλυψη έξω πλανητών σε πλανητικό σύστημα με ομοιότητες σαν το δικό μας.

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα γιγάντιο πλανήτη γύρω από ένα μακρινό αστέρι, με ομοιότητες μεταξύ αυτού του πλανητικού συστήματος με του δικού μας.  Η μελέτη παρέχει νέες
πληροφορίες για τη φύση και η αφθονία των ηλιακών συστημάτων και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων, σαν τη Γη.

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε και απεικόνισε ένα γιγάντιο πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο HR 8799.
Μελετώντας αυτό το σύστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστροβιολόγους να  καθορίσουν τις καλύτερες τοποθεσίες στην οποία να ψάξουμε για μικρούς πλανήτες  σαν την Γη στο Σύμπαν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε 8 Δεκεμβρίου στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Φύση.
Οι αστρονόμοι λένε ότι το πλανητικό σύστημα μοιάζει με το ηλιακό μας σύστημα.

Στο σύστημα βρίσκονται εκτός από τους τέσσερις γίγαντες πλανήτες, υπάρχουν επίσης δύο  ζώνες από συντρίμμια από αποτελούνται από μικρά βραχώδη ή παγωμένα αντικείμενα, μαζί με πολλά μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Zuckerman, καθηγητής του UCLA της φυσικής και της αστρονομίας και συν-συγγραφέας της εργασίας Φύσης.

Το σύστημα  (γνωστό ως HR 8799e) είναι περίπου 129 έτη φωτός από τη Γη. Η μάζα του πλανητικού συστήματος HR 8799 είναι πολύ μεγαλύτερη από το δικό μας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η συνολική μάζα των τεσσάρων μεγάλων πλανητών και η ζώνη των συντριμμιών μπορεί να είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του συνόλου των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.
Και οι τέσσερις πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από HR 8799 είναι παρόμοιοι σε μέγεθος, πιθανόν μεταξύ πέντε και επτά φορές τη μάζα του Δία.  Εάν ήταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, αναφέρουν  οι αστρονόμοι, θα βρίσκονται ανάμεσα στις τροχιές του Κρόνου και του Ουρανού.


Δεν υπάρχουν σχόλια :