Στο στόχαστρο του Moodys το ιταλικό δημόσιο...

Υπό εξέταση βρίσκονται εταιρείες και τοπικές αυτοδιοικήσεις του ιταλικού δημοσίου από τον οίκο αξιολόγησης Moodys.
 
Ο στόχος, είναι να διαπιστωθεί αν μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα πρέπει να υποβαθμιστεί η αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Οι επιχειρήσεις είναι η Εnel (ηλεκτρική ενέργεια), Poste Italiane (Ιταλικά Ταχυδρομεία), Eni ( Iταλική Επιχείρηση Υδρογονανθράκων), Terna (διανομή ηλεκτρικής ενέργειας) και Finmeccanica (αμυντική βιομηχανία). Σε ότι αφορά, δε, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Σικελία και οι πόλεις του Μιλάνου, της Φλωρεντίας, του Τορίνο και της Βενετίας.

Η απόφαση αυτή-αναφέρεται σε ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης-αποτελεί άμεση συνέπεια της πρωτοβουλίας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Να ξεκινήσει δηλαδή, λεπτομερής αξιολόγηση της ιταλικής δημόσιας οικονομίας, ενόψει πιθανής υποβάθμισης. Ο οίκος Μοοdys, προσθέτει, δε, ότι θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική ευρωστία της κάθε επιχείρησης και στην σχέση της, μακροπρόθεσμα, με την ευρύτερη ιταλική οικονομική πραγματικότητα.

Σε ότι αφορά, επίσης, την ιταλική δημόσια οικονομία, ο αμερικανικός οίκος έχει κάνει γνωστό ότι προς το παρόν επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Αa2, αλλά θα πρέπει να εκτιμηθούν με μεγάλη προσοχή, παράμετροι όπως η ανάπτυξη- και η σχέση της με δομικές ελλείψεις και μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων- οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα σχέδια εξυγίανσης και εκείνοι που αφορούν την αλλαγή των συνθηκών χρηματοδότησης των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος.
www.axortagos.gr
Δημοσίευση σχολίου