Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο! Ένα βήμα πίσω η Γερμανία,αλλά η ζημιά δεν διορθώνεται!
Από 100.000 και πάνω το κούρεμα.Το Eurogroup με έκτακτη τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 20:30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 αποφάσισε μετά τον ξεσηκωμό στην Κύπρο να διαφυλάξει τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ όμως με αναπροσαρμογή του συντελεστή επί του τέλους των καταθέσεων από 100 χιλιάδες ευρώ και πάνω.Ειδικότερα, οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ζήτησαν περισσότερη ευελιξία ως προς το τέλος φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν τη διαφύλαξη των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, και αντίστοιχα την αναπροσαρμογή του σχετικού συντελεστή επί του τέλους στις καταθέσεις υπεράνω του ποσού αυτού, προκειμένου να συγκεντρωθεί το πόσο που έχει αρχικώς αποφασιστεί κατά την τελευταία συνεδρίασή του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Όπως λοιπόν φαίνεται, το "κούρεμα" είναι αναπόφευκτο εφόσον υπερψηφιστεί από τη Βουλή.

Επίσης, ο συντελεστής για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερος από το προκειμένου παρά την "απαλλαγή" των μικροκαταθετών να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. που έχουν συμφωνηθεί. Συνεπώς ο συντελεστής θα είναι μεγαλύτερος από 9,9%.



Νωρίτερα, πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον Όλι Ρεν και σ' εναν ευρωβουλευτή στενό συνεργάτη της γερμανίδας καγκελαρίου μέσω του οποίου έστειλε χαιρετίσματα στη Μέρκελ και το μήνυμα πως το "κούρεμα" των καταθέσεων δεν "περνάει" από τη Βουλή! 

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυπριακή Βουλή ήταν οριακή. Συγκεκριμένα χρειάζονται 29 ψήφοι για να υπερψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο και μέχρι και χτες οι βουλευτές που θα ψήφιζαν "ναι" ήταν 28-29. Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής τα πράγματα άλλαξαν με τη θετική ψήφο των 8 βουλευτών του ΔΗΚΟ να θεωρείται αμφίβολη και δεδομένου ότι η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, να μένουν μόνο 20 "ναι" των βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Αυτό ώθησε τον Κύπριο Πρόεδρο να στείλει τα "χαιρετίσματά" του στη Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :