Εκβιασμό και πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλουν οι κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί

Εκβιασμό και πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλουν οι κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί
Για πρωτοφανή εκβιασμό και πολιτικές επιδιώξεις έκαναν λόγο οι ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη το βράδυ του
Σαββάτου.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτελών χρέη προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, το Πολιτικό Γραφείο του οποίου συνεδριάζει σήμερα Κυριακή προκειμένου να καθορίσει τη στάση του, υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από το τεράστιο σφάλμα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, το οποίο στοίχισε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυπριακή οικονομία, διέπραξε και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, που ήταν το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, ο Άντρος Κυπριανού, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ το οποίο δεν θα λάβει καν μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι "προσπαθούν να μας γονατίσουν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συμπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Κάρογιαν υποστήριξε πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, καθώς "το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό". Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος επισήμανε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου προσπαθούν να την οδηγήσουν σε εξουθένωση, με στόχο είτε να ελέγξουν το φυσικό αέριο είτε να οδηγήσουν σε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Οικολόγων, Άδωνις Γιάγκου προανήγγειλε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου μερικές εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν εντόνως για τις αποφάσεις του Eurogroup με συνθήματα όπως "ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά» και «δική τους η κρίση, ξεσηκωμός η λύση". Το πλήθος, μάλιστα, επιχείρησε να ανακόψει το όχημα στο οποίο επέβαινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης τη στιγμή που περνούσε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου. Σημειώνεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί, για λόγους ασφαλείας, εισήλθαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου…

Στην Αθήνα και ύστερα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για όσους έχουν καταθέσεις στην Ελλάδα και πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για την Κύπρο διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες στην Ελλάδα, διασφαλίζει τη σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από την άλλη, πάντως, κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου μέχρι την Τρίτη το πρωί, για να έχουν δοθεί σε Έλληνα ή ξένο "ανάδοχο" τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Όσον αφορά τις συναλλαγές από τα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών οι οποίες έως την Πέμπτη στην Ελλάδα θα είναι κλειστά θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και να δίνουν χρήματα κανονικά.

Πηγή:www.koutipandoras.gr
Δημοσίευση σχολίου